Utelampe fra Vibia fra en serie stålamper som heter Wind

Stålamper til uterommet

Stålamper til uterommet blir mer og mer populært og i dette innlegget forteller jeg litt om hva som finnes, slik som lovet i «Utendørsbelysning, morsomme muligheter med liten fallhøyde «.

For rundt tyve år siden gjorde kostbare edeltre-møbler for alvor sitt inntog i norske uterom og hager. Siden fulgte lounge-sofaer og vedlikeholdsfrie rotting-møbler. Hvis man investerte i en slik utesalong og kastet inn en terrassevarmer også, erfarte mange at boligen nesten fikk et rom til – i hvert fall i en del av året.

Utemøbler som er like fine som innemøbler er fremdeles i vinden og nå følger belysning etter. Hvis du setter en utelampe ved siden av din lounge-sofa på terrassen, ser terrassen din enda mer ut som et ekstra rom til boligen. Du kan la lampen lyse selv om det regner ute og du har likevel glede av terrassen.

Selvsagt kan du bruke en hvilken som helst utelampe for å lyse opp terrassemøblementet, men hvis du bruker en stålampe, ser det virkelig ut som en utestue

 

Fargerike stålamper i hage Vibia Wind

 

Hvis du bor i en relativt moderne bolig, er det godt mulig at du har store stuevinduer. Dette liker nordmenn veldig godt, men når mørket senker seg, blir vinduene store, sorte hull som ikke alltid er like populære. Hvis du ønsker å bli kvitt denne sorte «veggen» av vinduer om kvelden, er det en ideell løsning å lyssette utenfor. En stålampe til uterommet kan dermed hjelpe deg på flere vis – du får både lys ute og trivligere innemiljø på sene kvelder.

 

 

Høy stålampe for utendørsbruk. Vibia Wind

 

Lampene i begge bildene ovenfor, er fra Vibia, en artig fabrikk i Spania. Begge bildene er fra serien Wind, som kommer som stålamper og hengelamper.  Wind leveres i hvitt, sort, orange eller gressgrønt og skjermen består av et polykarbonat-materiale som er viklet rundt en sylinder. Wind-lampene er store og tunge, og det siste bør de være. En utelampe blir utsatt for vær og vind, og i Norge har vi jo mye av begge deler.

Stålamper av denne typen, er ikke direkte rimelige – men husk at du kan bruke dem inne om vinteren

De fleste pakker ned det lekre utemøblementet sitt om vinteren. Egentlig er det litt synd, i hvert fall hvis du har møblement som ser fint ut uten puter. Hvis du lar terrassemøblementet ditt være belyst om vinteren, kan det se virkelig fint ut, særlig med snø på toppen.

Snu på argumentet: Du kjøper ikke en skrekkelig dyr utelampe – du kjøper en flott lampe til stuen som du setter ut i hagen om sommeren!

 

dekorativ utelampe fra Flos, Ktribe

 

Ktribe serien fra Flos som er vist ovenfor, er så fin at vi slenger på et bilde til:

 

Ktribe stålampe til uterom fra et større utvalg stålamper fra flos

 

Og nedenfor ser du Amax fra Fontana Arte. Den er veldig stor:)

 

Oversize stålampe Fontana Arte

 

Vibia Plis er også en mulighet, for den som liker klassiske, elegante stålamper:

 

Utelampe stålampe Vibia Plis

 

Spesielle stålamper til ditt uterom

 

Det finnes stålamper med mer spesielt utseende også. Flere av disse er ikke egnet til å ha inne, med mindre du har en foaje eller et resepsjonsområde, et stort trapperom eller lignende:

 

Stor utelampe fra Flos - Super Archimoon

 

Ovenfor ser du Flos Super Archimoon. Fantastisk, hva?

Og her er en annen som også gjør litt utav seg, Artemide Tolomeo, som opprinnelig var en skrivebordslampe til bruk inne:

 

 

Det er en hel bråte produsenter av utendørsbelysning som har kastet seg på oversize-bølgen. Her er danske Light Points versjon av gigant-skrivebordslampe på terrassen:

 

Utestålampe Archi Grande Outdoor fra Light Point

 

Og sist, men ikke minst, britiske Anglepoise, som så langt jeg vet, var førstemann ute med oversize-lamper, dog til innendørs:

 

Anglepoise oversize terrasselampe

 

Litt praktisk om stålamper til uterommet til slutt

Når du setter ut en stålampe i ditt uterom, er det første du må tenke på om den er godkjent for utendørsbruk. Alle lamper som er nevnt her, er det.

Neste spørsmål er om lampen står trygt. Er den tung nok i bunnen til å stå i mot et vindkast? Er den eventuelt skrudd skikkelig til et fundament?

Hvis lampen din må festes til grunnlaget med bolter, blir den selvfølgelig stående akkurat der og det hele blir mindre fleksibelt. Men enkelte av disse lampene er så tunge, at du flytter dem ikke rundt uansett

Tyveri og hærverk er også et viktig moment. Disse lampene er dyre. Det syns at de er dyre også. Hvis du investerer  i denne typen belysning, bør du sikre deg mot tyveri.

Hva gjør du med lampene om vinteren? Personlig hadde jeg ikke gjort noenting – jeg hadde latt dem stå å lyse i snøen, men det er nå meg! De fleste vil nok dekke lampene med presenning, hvis de ikke skal flyttes inn.

Stort sett kommer nå all utendørsbelysning med LED, og LED er ideelt til utendørsbruk.

Hvis du faller for en utendørslampe som ikke er med LED, bør du sjekke om det finnes en annen versjon som har akkurat dette. Hvis ikke – sats på løse LED-pærer.

Trenger du hjelp med belysning ute? Ta kontakt for belysningsplaner, befaring eller bare tips

Les mer om utendørsbelysning her!

Share on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *