Led-belysning til stue

Velg med omhu!

LED-belysning til stue er blitt helt, helt vanlig, men i dette innlegget får du se på mer uvanlige LED-produkter som både kan gi deg lavere strømregning, mindre vedlikehold enn tidligere, samt et artig estetisk uttrykk i stuen din.

Jeg har tidligere skrevet en ebok du kan kjøpe her om hvordan du kan belyse hele din bolig. Boken tar for seg omtrent alle typer rom du kan ha i et hjem, deriblant  belysning av stue, spisestue, tv-stue osv – og ikke minst hvordan lamper bør  brukes i forhold til åpne romløsninger.

Dette innlegget går ikke så dypt i materien, men vil ta for seg LED-lamper du kan bruke i stuen din.

Når du velger LED som belysning til stuen eller til andre rom, trenger du pr i dag ikke å være redd for at det blir sykehus-stemning hjemme hos deg. Moderne LED kommer i gode lyskvaliteter og uansett bør du planlegge litt og plassere dine LED-armaturer slik at de ikke virker sinte og blendende slik om mange tidligere har erfart.

LED-spoter til stue

Det er slett ikke nødvendig å bruke spoter eller downlights i en stue. Jeg skulle egentlig ønske at flere unnlot å gjøre det, eller at flere i det minste brukte fem minutter på å tenke på hvordan en stue kan bli fin uten downlights. Man kan jo også prøve å plassere så få spoter som mulig i stua. Når dette er sagt, finnes det en rekke superflotte downlights som med hell kan brukes i stuer.

Selvsagt kan du bruke en standard downlight i stuen din – men stuen er jo gjerne det fineste rommet i et hus, så prøv gjerne å finne et produkt som er hakket finere enn den enkleste og billigste på markedet.

I skrivende stund er min store favoritt Deltalights «Tweeter». Den kommer i flere varianter og har en svært interessant lysfordeling.

Til Tweeter er det brukt en spesiell konstruksjon for å gjøre spoten dreibar. Her ser du en kort video som får vist frem spoten samtidig som man kan se hvordan den kan dreies:

Det er en ting særlig som gjør Tweeter til en veldig god downlight til stue. Den har en nokså bred lysfordeling (ikke egentlig en spot, med andre ord) samtidig som den kommer godt ned fra taket. Når du retter den mot en vegg, kan du regne med at Tweeter lyser omtrent helt opp til taklisten. Det er sjelden. Er du interessert i å vite mer om Tweeter, bør du kontakte Lys til ditt hus!

LED-profiler til stue

Innfelte LED-profiler i himling kan brukes i stedet for spoter. Hvis du har vanlig gipstak, er det greieste at profilene legges i samme retning som lektene i himlingen. Det vil si – det blir direkte komplisert hvis du prøver å gå på tvers av lektene:)

Downlights legges i mellomrommene dannet av bjelker + lekter. Lange profiler kommer fort i konflikt med lektene. Hvis profilen er mye høyere enn lektene, kan du bli nødt til å lage en liten utsparing til profilen i bjelkene dine også.

Den kanskje aller fineste innfelte profilen jeg kjenner til, er en profil fra FLOS som er formet som en sirkel. På avstand ser den ut som en sort sirkel i taket. Den vil se sensasjonell ut over et sirkulært spisebord.

LED-profil FLOS circle of light montert i et tak. Lyset lager sirkler på gulvet.

Nedenfor ser du et eksempel på en innfelt, rett LED-profil brukt i en stue. Det er ikke noe for den som vil ha hyttestil, men heller for den som liker det rent og urbant.

innfelt LED-profil eller LED-stripe til stuetak