Hva koster belysning?

Hva skal jeg budsjettere med?

Når nordmenn bygger eget hus er det gjerne tilpasset en hel families behov. Boarealet er nok som regel over 150kvm – la oss si 200kvm for eksemplets skyld.

Hva koster belysning? Hva trives du med – dyrt eller billig, mye eller lite? Noen pekepinn på priser er det mulig å gi.

Innendørsbelysning – budsjettvariant:

En 200kvm bolig med rimeligste løsninger overalt, vil ha kanskje 50 downlights og 8 taklamper.De fleste vil ha downlights med LED nå, og disse koster fra kr 600 pr stk. Taklamper kan du få for 300kr, men det må sies at de oftest ikke er så veldig pene. Unntaket er kanskje om IKEA har noen som kan fungere. I tillegg trenger du kanskje pendel over spisebordet til kr 1000. Handler du belysning i dette prissjiktet, lander du på kr 33 400 inkl mva. Fraktkostnader og kostnader til noen trafoer, downlightsbokser og lyskilder tilkommer – så la oss si kr 45 000 totalt.

Syns du 50 downlights var mye?

Til mange prosjekter er 50 downlights for mye – men skal du ha en ok lyskvalitet for lite penger, så er mange downlights i kombinasjon med noen taklamper en god løsning. Det kan være 50 spotter i taket ser rart ut hos deg – men hvis det er godt lys du er ute etter – og til en god penge – så er dette noe du bør vurdere. Du kan redusere antallet ved å kjøpe doble spotter, men da går stykkprisen opp.

En bemerkning: Taklampene dine – hvis du går opp kvalitetsmessig her, la oss si til 1000kr pr stk, så øker du totalprisen med kr 5600 og du havner på ca kr 50 000 for alt. Dette kan VIRKELIG VÆRE VERDT DET, for de aller billigste taklampene har en tendens til å se utrolig triste og gule ut etter noen år.